Emile Henry

Historia marki sięga 1850 roku, kiedy młody garncarz Jacques Henry po raz pierwszy wypalił gliniane naczynia w piecu w Marcigny. Od tego momentu przez sześć pokoleń rodzina Henry przekazywała sobie pasję do ceramiki i domowego gotowania. Ceramika Emile Henry powstaje z miłości do ziemi i ognia. To alchemia surowców, rzemiosła i pasji, która przenosi się do Twojej kuchni i wnosi do niej ciepło, aromaty, kolory i wspomnienia.

Z kuchni na stół – smak, który łączy

Marka Emile Henry ceni celebrację chwil przy stole. Wybór składników, aromatyczne gotowanie, oraz wspólne degustowanie dań z rodziną i przyjaciółmi. Ich naczynia pozwalają gotować bez pośpiechu, pielęgnując rytm życia domowego. Ceramika rozprowadza ciepło równomiernie i delikatnie, wydobywając naturalne smaki składników i pozwalając gotować z uważnością.

Wykonane z naturalnej gliny z Burgundii, szkliwione ręcznie, odporne na wysokie i niskie temperatury, przystosowane do piekarnika, mikrofalówki i zmywarki. Produkty Emile Henry zapewniają delikatne, równomierne gotowanie bez przypalania. Przygotowywane dania są smaczniejsze, bardziej soczyste, a samo gotowanie – prostsze i przyjemniejsze.
Naczynia najwyższej jakości, objęte są 10-letnią gwarancją. W wewnętrznym laboratorium marki trzech inżynierów pracuje nad odpornością ceramiki na szoki termiczne i mechaniczne. Każdego dnia Emile Henry projektuje i testuje nowe formy – jeszcze bardziej praktyczne, które dostosowuje do metod gotowania z kuchni całego świata.